STRONA STARTOWA        FORUM DYSKUSYJNE   

Dodaj do ulubionych

Ustaw jako startową

Kontakt

FAQ     Szukaj     Użytkownicy     Rejestracja     Zaloguj

Forum dyskusyjne - zdrowe odżywianie, odchudzanie, diety Strona Główna
:: Zdrowie, uroda, fitness ::..  »  Kosmetyczka
kapsułki-beta karoten
Słoneczne Kapsułki z beta karoten z mary cohr czy ktoś z was takie coś używa podobno działa to super ale jakie jest wasze zdanie ??????
Odpowiedzi: 0
krem do opalania
czego uzywacie aby pięknie sie opalic na słońcu ???? ja używam krem mary cohr który chroni moja skóre przed złymi promieniami nadając cerze piękna opalenizne.
jaki krem na spękane pięty
Pomóżcie :-( mam suche i spękane pięty,używam kremu z wit.A na przemian z wazeliną. Pomaga średnio :cry: Czy znacie skuteczniejsze niedrogie środki :lol:
Ostatni post Odpowiedzi: 2
zabieg czekoladowy na ciało
będąc na depilacji laserowej w salonie futuro w warszawie czytałam że ten salon wykonuje zabieg czekoladowy na ciało ma on działanie relaksujące czy ktoś z was robił sobie taki zabieg???
opalanie natryskowe
różne są sposoby na piękną opaloną cerę w salonie futuro w warszawie stosuja opalanie natryskowe i właśnie się zastanawiam czy to działa czy jest to możliwe że po jednym takim zabiegu widać efekty ?????
depilacja laserowa
za tydzień wybieram się do salonu kosmetycznego mary cohr -futuro w warszawie na pierwszy zabieg depilacje laserową na wąsik moja siostra z tego korzysta i jest zadowolona a czy ktoś już z w was korzystam z takiego zabiegu piszcie jak to jest????
cellulit
cellulit zmora wszystkich kobiet ja ćwicze stosuje diete 1000 calorii i stosuje koncentrat wyszczuplający na noc mary cohr...efekty są ale ale mnóstwo wyrzeczeń mnie to kosztuje co wy robicie by pozbyć się celulitusu i co stosujecie by wasze ciało było piękne???????
rozstępy
po odchudzaniu na nogach pojawiły mi się rozstępy zaczęłam używać krem na rozstępy z mary cohr smaruje rano i wieczorem są one mniej widoczne a nowe już nie powstają co wy robicie z rozstępami macie jakieś sprawdzone sposoby????
fale radiowe
salon kosmetyczny futuro w warszawie do którego chodzę oferuje zabieg fale radiowe -efekt odmładzania czy ktoś już z was miał taki zabieg i co wy o nim sądzicie?????
cellulit
cellulit zmora wszystkich kobiet ja ćwicze stosuje diete 1000 calorii i stosuje koncentrat wyszczuplający na noc mary cohr...efekty są ale ale mnóstwo wyrzeczeń mnie to kosztuje co wy robicie by pozbyć się celulitusu i co stosujecie by wasze ciało było piękne???????
ulubione kosmetyki
każdy z nas ma swoje ulubione kosmetyki balsam,krem,tusz jakie są wasze na co zwracacie uwagę cena,jakość;reklama,wydajnośc ,....itp
ja ostanio bardzo polubiłam kosmetyki mary cohr nie cena nie reklama lecz jakość,wydajność a przede wszystkim rezultat przekonało mnie do używania tych kosmetyków a nie innych
mikrodermabrazja diamentowa
to zabieg na skórę twarzy robiłam go dwa miesiące temu w salonie kosmetycznym futuro w warszawie korzystają tam z moich ulubionych kosmetyków mary cohr ja jestem tym zabiegiem zachwycona skóra gładka i taka świeża i będąc w tym salonie mnóstwo osób przychodziło się pytać o ten zabieg czy wy też chodzicie na taki zabieg i jakie są wasze odczucia...????
poradźcie leniwej kobiecie
Jestem leniwa, a tak naprawdę zapracowana. Nie mam czasu na zabiegi, kosmetyczki i kupowanie ciągle nowych mazideł. Mam wrażliwą, sucha w okresie grzewczym skórę. Co możecie poradzić mi, aby jej kondycja się polepszyła? Ale ostrzegam, nie będę siedzieć ciągle w łazience.
Ostatni post Odpowiedzi: 11
spękane stopy
Mnie pomaga krem Dax Cosmetics odświeżająco-regenerujacy z miętą. Polecam na zmęczone i opuchnięte stopy.
http://www.dax.com.pl/s/katalog/produkt/22

:: Zdrowie, uroda, fitness ::..  »  Fitness
Biegać? jak
Szybko do zadyszki? wolno spokojnie? głębokie wdechy czy płytkie?
Każdy umie biegać, ale chodzi o to jak trzeba to robić żeby najwięcej spalić kg
sprzęt do ćwiczeń
Czy macie jakieś urządzenia do ćwiczeń w domu? Zastanawiam się nad kupnem czegoś, na czym od czasu, do czasu mogłabym poćwiczyć. Nie myślę tutaj o bardzo katorżniczych ćwiczeniach, raczej chodzi mi bardziej o relaks. Wpadł mi do głowy pomysł, że tak dla odmiany może zainwestowałabym w trampolinę. Udało mi się znaleźć na trampoliny.pl kilka ciekawych modeli, cena wydaje się przystępna. Podobno są nawet specjalne ćwiczenia, które na takim urządzeniu można wykonywać. Jak zapatrujecie się na taki pomysł? Może macie jakieś inne, które pomogłyby mi wybrać odpowiedni sprzęt - będę wdzięczna za sugestie.
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Cellulit jak z nim walczyć ?
Ostatnio zauważyłam, ze na udach pojawiła mi się tzw. "skórka pomarańczowa". Jak to zwalczać ? Od zewnątrz, od wewnątrz ?
ubranie na fitness
Chciałam was zapytać jakie ubranie najlepiej kupić na fitness? Czy lepiej zainwestować w dresik, czy może wygodniejsze byłyby getry i zwykły t-shirt. Znalazłam kilka fajnych komplecików na tanisport.pl, ale naprawdę nie wiem co byłoby lepsze. Chciałabym kupić sobie coś wygodnego, więc proszę o radę.
Ostatni post Odpowiedzi: 1
Skóra po odchudzaniu
Nie wiedziałem gdzie dać taki temat. W każdym razie, jakoś 2 lata temu schudłem z 75kg do 56kg i do dziś są tego efekty. Oczywiście w dalszym ciągu ważę tyle samo (56-57kg / ok. 170cm) ale moja skóra na ramieniach, klatce piersiowej i brzuchu wygląda jak u kobiety po porodzie. Mogę ją rozciągać na długość 6 cm. Nie wspominam też o rozstępach na ramionach które są naprawde duże i brzuchu. W sumie nie wiem dlaczego tak się stało, bo chudnięcie zajęło mi sporo czasu, ale może faktycznie moja aktywność fizyczna była zbyt mała.

Myślę, że kobiety (a tutaj one przeważają) częściej się odchudzają i mają z tym większe doświadczenie, dlatego mooje pytanie to jak mogę pozbyć się tej grubej warstwy skóry i rozstępów? Przy mojej wadze moja skóra na brzuchu powinna być raczej grubości tej na nadgarstku, tak mi się zdaje, a tu klapa.
Ostatni post Odpowiedzi: 1
SPRZEDAM SZYBKO I ZA DOGODNĄ CENĘ

Witam serdecznie!!

Sprzedam sprzęt do ćwiczeń przeróżnych ;-) :

- 2 steppery: Kardiomed Stair i Ergo 1200 Step

- ławka z ciężarkami do ćwiczeń mięśni nóg (Norsk)

- ławka z ciężarkami do ćwiczeń mięśni rąk (Norsk)

- ławka z ciężarkami do ćwiczeń mięśni brzucha (Norsk)

- stacjonarny stół do masażu

- kołyska

- twister

polecam szczególnie steppery, ceny są absolutnie nie wygórowane a sprzęt naprawdę dobrej marki i w rewelacyjnym stanie!!

Urządzenia były używane w prywatnej siłowni, przez jedną osobę i są w b. dobrym stanie. W przypadku zainteresowania proszę uprzejmie o kontakt na adres: motyk@hotmail.co.uk

Ceny do negocjacji, odbiór własny z Bielska-Białej.
Jak efektywnie spalić tkankę tłuszczową z brzucha ?
Jak skutecznie i efektywnie spalić tłuszcz z brzucha ? Nie mam nadwagi (ważę 57 kg przy 169 cm), staram się zdrowo odżywiać, ćwiczę.
Czy istnieje jakiś specjalny rodzaj ćwiczeń, który pomógłby mi w zwalczeniu tego defektu ?

Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie
Ostatni post Odpowiedzi: 6
cellulit
A ja myślę, że ważna jest również aktywność fizyczna, bo ruch pobudza krążenie i dorzuciłabym jeszcze masaże.Są specjalne szczotki, rękawiczki i gąbki :lol: Do tego fajna muzyka i odkryjemy miłą chwilę dla siebie :-)
Ostatni post Odpowiedzi: 3
pasy wyszczuplające
Co sądzicie o reklamowanych w tv marketach pasach wyszczuplających ? Pytam z ciekawości o opinie na ich temat
"skórka npomarańczowa"
Skórka pomarańczowa-apetycznie brzmi, gorzej wygląda :cry: . Nie powstaje z dnia na dzień. To wynik naszego trybu życia, odżywiania, zmain hormonalnych oraz skłonności genetycznych. Wazna jest dieta bogata w warzywa i owoce, duże ilości wody i mała ilość soli w pożywieniu, bo sól zatrzymuje wodę w organiżmie, powstają obrzęki i przez to są utrudnienia w krążeniu krwi :-)

:: Zdrowie, uroda, fitness ::..  »  Uzależnienia
Chora wątroba- ostropest palmisty
Co to jest Ostropest plamisty?
Zapewne nie każdy wie, ale wątroba wydziela 1/5 ciepła wydzielanego przez nasz organizm. To naprawdę sporo. Aż 20% ciepła. A skoro wątroba wydziela tyle ciepła, oznacza to, że wykonuje naprawdę ciężką pracę.
W ciągu ostatnich 20 lat badania prowadzone przez naukowców na całym świecie potwierdziły niezwykłą skuteczność ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum) w leczeniu wątroby. Jest to zioło blisko spokrewnione ze słonecznikiem. Leczy schorzenia powstałe m.in. w wyniku ostrych i przewlekłych zatruć. Pomocne jest również w ostrym wirusowym zapaleniu, marskości czy stłuszczeniach wątroby.
Ostropest jest rośliną jednoroczną znaną od starożytności. Już Disocides (100r pne) i Piliniusz Starszy ( I w ne) wspominali o nim w swoich dziełach i z powodzeniem stosowali go w praktyce lekarskiej. Potem w Średniowieczu o ostropeście pisała również św. Hildegarda. I to właśnie w Średniowieczu ostropest stał się jedną z ważniejszych roślin leczniczych. Otrzymał wtedy nazwę oset Najświętszej Marii Panny. Legenda głosił, że w czasie karmienia Dzieciątka Jezus kilka kropli mleka spadło na liście pożytecznego ostu i pozostawiło na nich mlecznobiałe plamy.
Przed wojną sezon zbioru ziół rozpoczynał się po dniu św. Jana Chrzciciela (24 czerwca), a kończył - w dniu Matki Boskiej Zielnej (15 sierpnia). Najważniejsze w ówczesnym lecznictwie zioła zbierano w tym właśnie okresie i dopiero od momentu ich poświęcenia można było je stosować dla celów leczniczych.
Obecnie od 14 lat firmy należące do jednego z zagranicznych holdingów wybierają roślinę leczniczą roku. Holding ten ma swoja siedzibę w Klęce. O wyborze rośliny leczniczej roku decyduje zawsze stopień zainteresowania daną rośliną ośrodków badawczych w Polsce i na świecie oraz stopień jej skuteczność w leczeniu różnych chorób.

Ostropest osiąga wysokość do 1,6 m. dlatego często opisywany jest jako "okazały oset". Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnomorskiego. Rozpowszechniła się i rośnie również w Europie i Ameryce Północnej. W dawnych czasach ostropest uprawiany był też jako warzywo. Jego koszyczki kwiatowe były namiastką karczocha, młode liście przyrządzano jako szpinak, a korzenie po ugotowaniu przypominały salsefię (kozibród parolistny).
W zielarstwie używa się tylko owocu ostropestu plamistego. Dobrze jak są to owoce z upraw ekologicznych. Dojrzałe owoce ostropestu zawierają zwykle około 3 proc. sylimaryny, wykazującej działanie antyhepatoksyczne.
Pozbawione puchu kielichowego owoce "Chronią komórki wątrobowe przed hepatotoksycznym działaniem czynników chemicznych, bakteryjnych i wirusowych. Związki te uszczelniają błony komórkowe wątroby, utrudniając przenikanie toksyn" – wyjaśnia profesor Jambor.
Podobno ostropest potrafi pomóc nawet w przypadkach zatrucia muchomorem sromotnikowym. Podany do 48 godzin po zjedzeniu tego grzyba może zapobiec zatruciu jego toksynami. Zmniejsza też poziom cholesterolu całkowitego, a także funkcji LDL.

Dlaczego warto stosować ostropest?
Właściwa praca wątroby warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a od jej sprawności uzależnionych jest ponad 5 tysięcy funkcji życiowych i ponad 500 procesów chemicznych, zachodzących wewnątrz ludzkiego ciała. Wątroba usuwa również z organizmu szkodliwe toksyny. Jest to ważny powód dla którego, warto już dziś zadbać o zdrowie swojej wątroby.

Jak już wspominałam Ostropest swoją popularność zawdzięcza głównie jako lek na dolegliwości wątroby, takie jak:
• marskość wątroby,
• zwyrodnienie tłuszczowe,
• uszkodzenia spowodowane alkoholem, lekami, narkotykami, innymi substancjami toksycznymi,
• stany zapalne wątroby i zaburzenia jej czynności,
• bóle pęcherzyka żółciowego.
Szczególnie polecany jest w trakcie terapii odwykowej przeciwalkoholowej, usuwając substancje toksyczne odkładające się w organizmie w czasie rekonwalescencji po uszkodzeniach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi takimi jak:
• długotrwałe kuracje antybiotykowe,
• nadużywanie alkoholu,
• chemioterapia,
• zatrucia grzybami,
• leczeniu cukrzycy,
• wirusowym zapaleniu wątroby typu C,
• kamicy żółciowej (profilaktycznie i leczniczo),
• stanach zapalnych skóry,
• leczeniu łuszczycy.
Pomaga również przy krwawieniach z nosa i narządów wewnętrznych, zaburzeniach trawiennych, niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach, przy odbijaniu się, obniżonym ciśnieniu krwi i chorobie lokomocyjnej. Wspomaga bardzo skutecznie leczenie w trakcie terapii odwykowych, przeciwalkoholowych.
Podsumowując: Wyciąg z ostropestu chroni i regeneruje wątrobę uszkodzoną w wyniku skażeń toksynami, skutków długotrwałego stosowania leków, nadużywania alkoholu, chemioterapii, wirusowego zapalenia wątroby czy zatrucia grzybami.

Ostropest używany profilaktycznie chroni zdrowe komórki wątroby i nerek przed zniszczeniem, stłuszczeniem i toksynami. Używany jest również w kosmetyce. Regeneruje skórę, reguluje nawilżanie skóry.
Sposób użycia: można gryźć całe nasiona, albo zmielone dodawać do zimnych i gorących potraw: sałatek, zup, czy musli w ilości 1 łyżeczki dziennie. Nasiona ostropestu można używać długotrwale. Korzystnych efektów należy oczekiwać po minimum dwu tygodniach systematycznego stosowania.
.
Na czym polega działanie ostropestu?
Wyciąg z nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum marianum) stabilizuje błony komórkowe hepacytów i stymuluję syntezę białek, przy jednoczesnym przyśpieszaniu procesu regeracji uszkodzonych tkanek wątroby i zdolności formowania nowych komórek. Nasiona ostropestu zawierają bioflawonaidy znane jako Sylimariny. Wyciąg z ostropestu plamistego chorni komórki wątroby blokując przenikanie szkodliwych toksyn i pomaga usunąć te toksyny z komórek wątrobowych.
Podobnie jak inne bioflawonaidy, Sylimaryna jest silnym przeciwutleniaczem. Oprócz działania ochronnego wzmacnia również syntezę białek i przyśpiesza proces regeneracji uszkodzonych komórek.
Stosowanie ostropestu plamistego już we wstępnej fazie leczenia osłabionej wątroby przynosi najlepsze rezultaty. Z przeprowadzonych analiz wynika, iż preparaty z ostropestu są przeciwutleniaczami silniejszymi od witaminy E, chroniącymi nie tylko wątrobę, ale i cały organizm (zwłaszcza mózg!) przed atakiem wolnych rodników tlenowych.
Należy wiedzieć, że:
- osoby z alergią na stokrotki, karczochy, kiwi, mogą być również uczulone na ostropest.
- ostropest może obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą stosować ostropest, jednak mając świadomość, że powinny dostosować dawkę lekarstw tak aby poziom cukru nie uległ zmianie.
- ostropest może zmniejszać też skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Może się tak dziać, dlatego że jeden składnik ostropestu może hamować enzym beta-glukuronidazy, który może być stosowany w doustnych środkach antykoncepcyjnych. Warto w tym miejscu jednak zauważyć, że np. przy chorej wątrobie lepiej nie zażywać doustnych środków antykoncepcyjnych, gdyż obciążają one właśnie wątrobę.
Ostropest plamisty, został uznany przez specjalistów “Zielem Roku 2009″. Ten zaszczytny tytuł został oficjalnie ogłoszony 15 sierpnia w wielkopolskiej Klęce, podczas uroczystości Święta Matki Boskiej Zielnej i Dnia Zielarza.
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl
Palenie
Witam was wszystkich! :)
Znacie jakieś skuteczne metody na rzucenie palenia? Ja ciągle próbuję i za nic nie mogę sie uwolnić od nałogu :(
Alkomaty
Link do strony z lakomatami: http://alkomaty.biz
Czy ktoś z Was korzysta z tego typu urządzeń?
Jeśli tak to interesują mnie opienie na temat poszczególnych modeli

:: Społeczność forum ::..  »  Białka i aminokwasy
Aminokwasy - działanie
Dość dużo wiemy o witaminach i minerałach, natomiast trochę mniej o aminokwasach.
Znalazłam fajną stronkę o właściwościach aminokwasów.
Polecam :) Działanie aminokwasów
Jest to stronka ogólnie o bardzo zdrowej mikroaldze spirulinie.
Ostatni post Odpowiedzi: 8

:: Społeczność forum ::..  »  Węglowodany
węglowodany-wróg czy przyjaciel?
wiele idzie przeczytać na temat węglowodanów ale co jest prawdą ?
czy wkońcu je jeść czy unikać... przeciez teoretycznie nie można bez nich żyć ale czy przy diecie, mającej na celu zrzucenie zbędnych kilogramów nalezy ich unikać? jak myślicie?
Ostatni post Odpowiedzi: 9

:: Społeczność forum ::..  »  Tłuszcze
Najgroźniejszy tłuszcz świata - tłuszcz trans
Artykuł z Gazety Wyborczej - gazeta.pl

Przyzwyczailiśmy się do myśli, że w walce o szczupłą i zdrową sylwetkę najważniejsze są kalorie. Większość diet zaleca, aby dokładnie wyliczać, ile w posiłku znajduje się kalorii, i gdy jest ich za dużo - eliminować je. Okazuje się jednak, że to zdecydowanie za mało.

Podczas zjazdu Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego, który odbywa się w Waszyngtonie, przedstawiono wyniki badań pokazujące, że ważna jest nie tylko ilość, ale również jakość tego, co jemy. Naukowcy z Wake Forest University dowiedli, że spożywanie pokarmu zawierającego tę samą ilość kalorii, lecz inne rodzaje tłuszczów może w różny sposób odbić się na naszej wadze i zdrowiu. Konkretnie chodzi o tzw. tłuszcze trans.

Tłuszcze trans (właściwa nazwa to izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oleje roślinne mogą być utwardzane przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciśnieniem. Powstają przy tym jednak szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. W ten sposób otrzymujemy np. twarde margaryny, ale nie tylko.

- Mało kto zdaje sobie sprawę, że również w wielu innych produktach, jak np. niektórych zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większości gotowych wyrobów cukierniczych i fast foodów czy słonych przekąsek, znajdują się duże ilości tych związków - mówi "Gazecie" dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. - Tymczasem to właśnie ten rodzaj tłuszczów od dawna znajduje się na czarnej liście czynników zwiększających ryzyko choroby niedokrwiennej serca, nawet w większym stopniu niż tłuszcze nasycone, które konsumujemy, jedząc mięso zwierząt.

Koczkodany puchną

Tłuszcze uważane są za jednego z głównych sprawców epidemii otyłości na świecie. Aby temu przeciwdziałać, lekarze od lat nakłaniają nas do ograniczenia ilości pokarmów zawierających ten groźny składnik. Teraz jednak okazuje się, że samo zmniejszenie porcji frytek czy zjedzenie jednego kawałka ciasta zamiast dwóch to za mało. - Dni, kiedy myśleliśmy o tych tłuszczach tylko w kontekście kalorii, odchodzą w niepamięć. Szczególnie jeżeli chodzi o tłuszcze trans. Od dziś wiemy, że są znacznie bardziej niebezpieczne, niż sądzono. To tłuszcze-zabójcy - stwierdziła Kylie Kavanagh, główna autorka badań, w których obserwowano wpływ tłuszczów na małpy - koczkodany zielone.

51 zwierzętom każdego dnia dostarczano identyczną ilość kalorii. 35 proc. z nich pochodziło z tłuszczów. - Taka liczba kalorii powinna zapewnić małpom prawidłową wagę, ale w żadnym wypadku jej nie zwiększać - komentuje prof. Lawrence Rudel, kierujący Programem Badań nad Tłuszczami i nadzorujący pracę Kavanagh. Połowa małp dostawała 8 proc. swoich dziennych kalorii w postaci tłuszczów trans (badacze z USA porównali to do sytuacji, w której człowiek spożywa każdego dnia jednego cheeseburgera z frytkami). Reszta zwierząt otrzymywała owe 8 proc. pod postacią tłuszczów nienasyconych, np. z oliwy z oliwek. Po sześciu latach (to odpowiednik 20 lat u ludzi) okazało się, że małpy, które karmiono zdrowszymi tłuszczami nienasyconymi, przytyły tylko o 1,8 proc, te zaś, w których diecie były tłuszcze trans, aż o 7,2. proc.

- Byliśmy zaskoczeni - relacjonowała na kongresie Kavanagh. - Pomimo naszych wysiłków, aby zwierzęta nie przybierały na wadze, one wciąż tyły i tyły. Doszliśmy do wniosku, że choć kalorii było tyle samo, spożywanie tłuszczów trans sprawiło, że nasze koczkodany puchły. Cała ta dodatkowa masa tłuszczu odłożyła się w najgorszym z możliwych miejsc, czyli na brzuchu.

Wędrujący tłuszcz

Za pomocą tomografu komputerowego naukowcy zmierzyli ilość tkanki tłuszczowej na brzuchach koczkodanów. Te małpy, które odżywiały się tłuszczami trans, miały jej aż o 30 proc. więcej. - Podejrzewamy też, że pod wpływem diety część tkanki tłuszczowej znajdującej się w innych częściach ciała przesunęła się na brzuch - poinformowała Kavanagh. Ta ostatnia uwaga jest o tyle ważna, że coraz więcej ekspertów przychyla się do poglądu, że właśnie ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, a nie na przykład wskaźnik BMI (stosunek wagi ciała do kwadratu wzrostu), jest najważniejszym wyznacznikiem nadwagi i otyłości, a zarazem czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo np. ewentualnej cukrzycy czy kłopotów z krążeniem.

- Wyniki tych badań dowodzą, że dieta bogata w tłuszcze trans powoduje przesunięcie się tkanki tłuszczowej w rejon brzucha i zwiększa masę ciała nawet wtedy, gdy kontrolujemy ilość kalorii zawartą w naszej diecie - tłumaczy Rudel.

Małpy karmione tłuszczami trans miały ponadto więcej glukozy we krwi, stawały się też oporne na insulinę (hormon odpowiedzialny właśnie za regulowanie stężenia glukozy w naszej krwi), co wskazywało na początki cukrzycy. Badacze z Wake Forest University podejrzewają, że szkodliwe substancje mogą np. pobudzać trzustkę do produkcji większej ilości insuliny, co paradoksalnie sprawia, że organizm staje się na nią coraz bardziej odporny.

- Ludzie, którzy jedzą tłuszcze trans, wchodzą na zabójczą dla zdrowia drogę - podsumowała swoją prezentację Kavanagh.

Co zrobić, by temu zaradzić? Rozwiązanie wydaje się proste: trzeba wyeliminować z diety tłuszcze trans. Z tym postulatem zgadza się większość ekspertów. Podejmowane są już pierwsze działania. W zeszłym tygodniu jedna z największych amerykańskich sieci fast foodów - Wendy's - poinformowała, że nie będzie już wykorzystywać olejów utwardzanych za pomocą wodoru. Od stycznia tego roku wszyscy producenci żywności w USA muszą umieszczać na opakowaniach swoich produktów informację o ilości tłuszczów trans. Z kolei Duńczycy ustalili nieprzekraczalną zawartość tłuszczy trans w produktach spożywczych na 2 proc. W Polsce nikt jeszcze takiej normy nie ustalił.

I co wy na to ?
Ostatni post Odpowiedzi: 9
1 - 2 ... 8 - 9 - 10 - 11

Projektowanie stron internetowych

statystyka